Weinhof Herrenberg

 

 Weinhof Herrenberg er beliggende langs Saar floden i vinregionen Mosel nærmere bestemt i byen Schoden. Det er ægteparret Claudia og Manfred Loch, der ihærdigt selv har bygget det hele op fra bunden. De startede op i 1992, uden nogen form for vin erfaring, med ambitionen om at lave de bedste vine de overhovedet kunne.  

 

  De startede med 1200 kvadratmeter med vinplanter fordelt på forskellige parceller i vinmarken Schodener Herrenberg. Derudover 2 gamle egetræsfade, en gammel rusten traktor, og en presse fra før 2. verdenskrig. I de efterfølgende år har de stille og roligt bygget en ny vinkælder, og vinarealet er her i 2015 oppe på 5 hektar. Først og fremmest med tilføjelsen af parceller fra 2 andre absolutte top vinmarker, Wiltingen Schlangengraben, med over 100 år gamle upodede vinplanter, og af 2 omgange et par parceller på Ockfener Bochstein. Det er dog vigtigt for dem, at de aldrig bliver større, end at de selv kan klare alt arbejdet. Lige bortset fra høsten selvfølgelig, hvor venner og familie tropper op. I grove træk er det er Claudia som hårdtarbejdende vogter over vinmarkerne, og Manfred der står for kælder arbejdet.

 

 Udover en mikroskopisk parcel med druen Rivaner, er resten tilplantet med Riesling. Mere end 80% af produktionen er tørre/halvtørre vine noget usædvanlig for Mosel. Høstudbyttet er gennemsnitligt helt nede på 33hl/ha, en hel del mindre end de 50hl/ha, som er det maksimale tilladte for selv Grosses Gewächs vinene. Alt markarbejdet forgår selvfølgelig manuelt. Opbindings metoden hedder Cargnello, en metode jeg aldrig har set før. Druerne hænger nærmest i 3 etager, det giver den fordel, at der er masser af plads mellem klaserne, så de har lettere ved at blive blæst tørre af vinden, efter de til tider kraftige regnbyger. Samtidigt giver det flere blade efter selve klasserne, som de fleste i dag mener, er en fordel for fotosyntesen.

 

 Druerne bliver håndplukket individuelt, ved adskillige gennemgange af vinmarkerne, så kun de optimalt modne druer plukkes. Gæringen foregår som spontan gæring, udelukkende ved brug af druernes naturlige gærceller i de rustfri gæringstanke. Vinene gærer til de selv stopper, naturlige gærceller har svært ved at gære længe nok, til at vinen bliver helt tør. Derfor falder nogen af vinene under trocken kategorien, og andre under Feinherb kategorien, og det er ikke nødvendigvis det samme hvert år. Chaptalisering er bandlyst, ligesom tilsætning af syre er. Alle andre nødvendige beslutninger i løbet af sæsonen, handler udelukkende om en så minimal manipulation af vinene som overhovedet muligt.

 

 En anden utraditionel beslutning, er at droppe brugen af den normale Tyske klassificering på de tørre vine. Spätlese, Auslese osv. bruges kun på de få af vinene, de laver med restsukker. I stedet for har de på Herrenberg marken, valgt at navngive vinene efter de forskellige parceller eller terroirs, der er på marken. Visse parceller er endda yderligere opdelt. Derfor må de kun skrive Qualitätswein på etiketten. Alle vinene er dog uanset årgang høstet på minimum meget højt Spätlese niveau, oftest er de oppe på Auslese niveau.      

 

 Et yderligere tiltag i jagten på bedre, og mere rene vine, var da de med årgang 2004, skiftede korkpropperne ud med dyre rustfri stålkapsler, magen til ølkapsler. De synes aldrig, at der var 2 vine under kork, som var ens. Det ville have rene vine, som var ens i udtrykket hver gang. Fra og med 2011 er stålkapslerne skiftet ud med de mere specialiserede Glass Twister skrue propper, et forholdsvis nyudviklet lukkesystem, der måske ikke er pænt men til gengæld uhyre effektivt. På den måde kommer vinen heller ikke i kontakt med plastik, som den gjorde ved kapslerne. Nu er de kun glas mod glas.  

 

 Stilen i vinene er helt deres egen. Jeg har i hvert fald aldrig smagt noget, der ligner. Høj frugtekstrakt og meget fyldige vine. Men der ingen tvivl om, at man drikker Saar Riesling. Bag ved alle frugt lagene, er der masser af mineralsk friskhed, elegance og luftighed, som gør at vinene aldrig virker tunge eller klodsede. De tørre vine har normalt alle omkring 8-11gr. restsukker, og har helt op til 10 gr. syre pr. liter. Det gør at vinene fremstår utroligt velafbalancerede. I de bedste årgange kan vinene formentlig holde sig i årtier.

 

 Herunder følger en kort beskrivelse af de forskellige tørre og halvtørre (feinherb) vine, de normalt fremstiller hvert år. Alle vinene er på 100% Riesling.

 

LochRiesling.

 Huset basis Riesling vin om man vil. på. De er stolte af den, og den bærer derfor deres familie navn. En forholdsvis tidlig drikkeklar vin, men kan selvfølgelig sagtens gemmes nogle år, endda med fordel.

 

Schodener Herrenberg ”Cruv”.

 Fra parcellen Cruv. En lidt lettere udgave end de efterfølgende tørre vine. Kan derfor også stort set drikkes med det samme, men man behøver ikke skynde sig.

 

Schodener Herrenberg ”Stoweler” .

 Denne vin fra parcellen Stoweler, ender som regel altid som halvtør. Meget frugt domineret vin.

 

Schodener Herrenberg ”Heerenbersch”.

 Denne parcel er nok den historisk mest berømte på marken. Blev genplantet for ikke så længe siden. Tiden må vise hvilken vintype parcellen egner sig bedst til.

 

Schodener Herrenberg ”Stier”.

 Fra parcellen Stier, der er den stejleste del af vinmarken, og den parcel med det højeste indhold af skiffer. Altid den mest mineralske af vinene. En vin der sagtens kan drikkes ung, men som belønner 3-4 år i kælderen eller mere. Kan i de bedste årgange gemmes i årtier.

 

Schodener Herrenberg ”Saartyr”.

 Altid en tør vin, hvor man hvert år udvælger det bedste fad fra ovennævnte Stier parcel. Så ganske enkelt lidt mere af det hele, og den vin som man mener bedst udtrykker årgangens karakter. En vin med stort lagrings potentiale, der kræver lidt tid i kælderen for at køre på alle cylindrene.

 

Schodener Herrenberg ”Quasaar”feinherb.

 Druerne hertil kommer fra en parcel kaldet Aus dem alten Herrenberg. Meget intensiv frugtrig vin. Vil belønne en 3-4 år i kælderen eller mere, og holder i årtier i de bedste årgange.

 

Wiltinger Schlangengraben Alte Reben.

 Naturligvis fra vinmarken af samme navn, som i øvrigt er en af verdens ældste dokumenterede vinmarker. De gamle upodede Riesling planter blev plantet helt tilbage i 1893. Usædvanlig kompleks intens vin, med et meget langt liv foran sig. Kan som alle feinherb vine sagtens drikkes ung, men bør nok gemmes til den er 4-5 år gammel.

 

Ockfener Bockstein.

 Meget små parceller, på den ægte gamle del af Bockstein marken kaldet Steinmetzrausch. Når der kan laves Hochfeinste Auslese fra marken, er det på et niveau, der ikke kan overgås.

 

 Derudover fremstilles der en lille mængde søde vine, lige fra Spätlese til Trockenbeerenauslese. Men det afhænger af årgangen, så derfor er de ikke inkluderet her.