Poderi Fogliati. Castiglione Falletto

 

 

 Ejendommen og markerne hos Poderi Fogliati blev køb i starten af 50’erne af Guido Fogliati. Efter hans død stoppede man med selv at producere vin, og solgte i stedet for druerne til et par af områdets top producenter. I 2016 besluttede hans børnebørn Annalisa Chiappa, og hendes bror Guido sig for, at de ville i gang med at producere vin fra familiens vinmarker igen.

 

 Annalisa står for både markarbejdet og vinifikationen, hendes bror bor stadigvæk i USA, men hjælper til i de mest krævende perioder. Hun boede indtil 2016 i USA, hvor hun arbejde som immigrations advokat. Men savnet til hjemstavnen blev for stor, og hun flyttede tilbage til det gamle hus på toppen af bakken. Huset var i meget dårlig stand, nærmest ubeboeligt, og har været under konstant renovering siden.

 

 Første årgang Annalisa producerede var dermed 2016, men der blev kun fremstillet en enkelt vin fra Bussia marken. Det var i lånte lokaler og med lånt udstyr. I årgang 2017 blev Barolo Treturne produceret som den eneste Barolo, sammen med en Langhe Nebbiolo fra årgang 2019. Det var sådan set den Langhe Nebbiolo, der vakte min interesse for producenten. Den besad en transparenthed og elegance som få vine jeg har smagt fra området, det måtte undersøges nærmere.

 

 Det efterfølgende besøg bekræftede heldigvis det talent Annalisa har. For selv om det er Gian Luca Colombo fra Setté, som jeg har arbejdet sammen med i mange år, der har hjulpet hende i gang, er det tydeligt, at der er en kvinde bag vinene. Med årgang 2018 er begge Barolo vine produceret, og de er begge meget elegante udgaver, ligesom hendes Langhe Nebbiolo i den grad er. Alle 3 vine klart med frugt til den røde side, og med en tydelig meget nænsom ekstraktion. Jeg besøgte Gian Luca dagen efter, og han fortalte, at han er ved at skære ned på antallet af de producenter, han er rådgivende ønolog m.m. for. Hun er en af de 3-4 stykker, han ville forsætte med ”hun har ikke brug for megen hjælp” sagde han.    

 

 Jeg har været så heldig at følge flere af mine producenter nærmest fra de allerførste årgange. Jeg har aldrig oplevet en, som stort set uden vinerfaring har flyttet sig så meget på 3-4 årgange. Selv hos Olek Bondonio tog det 10 år og et nyt vineri, før end vinene var oppe i den absolutte elite. Annalisas vine bliver en drøm at følge de næste år, for hun kommer helt sikkert til at ligge på den allerede meget høje kvalitet.      

 

 Som nævnt ligger ejendommen på toppen af en bakke helt uden nære naboer, rundt om ejendommen ligger alle parcellerne. Det er lige før Annalisa kan se alle vinstokkene fra stuen af, en enestående beliggenhed. Jeg blev vildt misundelig, da jeg var forbi.

 

 På den vestlige side ligger Bussia marken, som jo hører til i Monforte d’Alba, på øst siden har vi Pugnane marken, der hører til Castiglione Falletto kommunen. Få hundrede meter derfra ligger Barolo kommunen. Mere i smørhullet kan ejendommen ikke placeres. I dag laver hun de førnævnte 3 vine. Der kommer flere til i fremtiden, fra og med 2023 har hun fået alle familiens marker tilbage, og er dermed vokset fra 2,8 hektar vinmark til 7 hektar.

 

 Alt kælder og markarbejde foregår efter biodynamiske principper. Druerne til alle vine håndhøstes, og der bruges udelukkende druernes egne gærceller. Herunder de 3 vine som hun indtil videre producerer.

 

  Langhe Nebbiolo

Vinen er fra de unge vinstokke på den bedste sydvest vendte del af Pugnane marken. Vinen gæres i rustfri ståltanke, med ”submerged cap” og lagres i store botti fra Venata i 9 måneder.  

 

  Barolo Treturne

Husets basis Barolo. Fra og med 2020 kommer druerne hertil både fra Bussia og Pugnane markerne. På førstnævnte ejes der en sammenhængende parcel på 2,2 hektar. Den er opdelt i 3 blokke, der er er adskilt af en small sti, så man kan komme op og ned med en lille traktor. Helt unikt er parcellen plantet samtidigt og den består af vinstokke med en gennemsnitsalder på cirka 90 år. Parcellen vender mod sydvest. Ordet ”Treturne” betyder frit oversat 3 blokke. Vinen gærer i rustfri ståltanke med en samlet macerationstid på 35 dage og med ”submerged cap” Lagring i store botti fra Stockinger i 18 måneder. Herefter lagrer vinen videre i cementtanke, indtil den er klar til at blive tappet på flaske.

 

  Barolo Bussia

Topvinen som bærer navnet på marken. Den bliver ikke nødvendigvis lavet i alle årgange. Det er en stram selektering af druer fra hendes 2,2 hektar. Underforstået, det er ikke druer fra de samme vinstokke hvert år. En uges tid inden høsten, udvælges de planter der skal bruges til vinene, dog ikke mere end hvad der svarer til cirka 2000 flasker, for ikke at ødelægge den høje kvalitet på ”Treturne”. Samme høstdato og samme tilgang som til ”Treturne” den eneste forskel er at Bussia, har en samlet macerationstid på 45 dage. Vinen fremstår endnu mere elegant end ”treturne”