Henri Prudhon

 

Domainet har til huse i kommunen Saint Aubin, der ligger i en sidedal skåret ind mellem de to verdens berømte kommuner Puligny Montrachet og Chassagne Montrachet.

 

 Prudhon familien kom til Saint Aubin i 1712, men det var først i 1921 da Henri Prudhon købte lidt vinmarker, at familien startede med produktionen af vin. Det er i dag brødrene Vincent og PhiIippe der driver domainet. De er dermed 4. generation af vinbønder på stedet.

 

 Familien har været helidige at opkøbe lidt parceller de senere år, ganske enkelt for at kunne få det hele til at løbe rundt, og i dag er domainet oppe på 14,5 hektar vinmark. Udover en lille smule Aligote, er resten af arealet beplantet med ca. 60% Chardonnay og 40% Pinot Noir. Gennemsnitlig bliver det til ca. 90.000 flasker om året. Hele 45% af produktionen er fra 1.Cru vinmarker, og der laves både rød og hvid 1.Cru. Hovedparten af parcellerne er beliggende i Saint Aubin, men ejer man også små parceller i Chassagne Montrachet og Puligny Montrachet. Markerne har en beplantnings tæthed på 10.000 planter pr. hektar.  

 

 Vinfremstillingen er meget klassisk og meget enkel. Det vigtigste for at lave god vin, er at være omhyggelig med arbejdet i vinmarken, og domainet er ingen undtagelse. Det er Philippe, den yngste af brødrene, som har ansvaret for det. Han arbejder som de fleste kvalitets producenter efter lutte raisonnée princippet, hvilket vil sige, at man reagerer efter behov, og f.eks. kun sprøjter, når, eller hvis, der er behov for det. Selve vinifikationen er så umanipolerende som muligt. Nyt egetræ bryder man sig ikke om, det dominerer efter deres mening de noget lettere Saint Aubin vine alt for meget. Men det er selvfølgelig nødvendigt, at udskifte en portion af fadene hvert år, og det gør man. Ellers er det faktisk kun deres hvide Puligny Montrachet 1.Cru fra Garenne vinmarken, der konsekvent får nye fade, eller nyt, for de producerer kun 2 fade af den, hvoraf det ene er nyt. Man er også imod voldsom ekstraktion, vinene skal være så rene og ærlige som muligt, så man fortager ikke battonage eller lignende metoder.    

 

  Stilen i vinene er derfor meget rank og forholdsvis stringent. Sådan lidt som i Chablis eller Tyske Riesling vine, og det gælder for begge farver. De hvide bærer generelt tydelig præg af citrus og grøn æble, og er alle meget mineralske i udtrykket. Dermed er de meget mundrensende og derfor glimrende til mad. Når man drikker vinene, tænker man ikke på, at det er Chardonnay man drikker. Tanken går mere på hvilken kommune, eller mark den kan stamme fra. Vinene smager mere af terroir end af drue, sådan som det bør være. De røde er nøjagtig på samme måde, man er dog aldrig i tvivl om, at det er Pinot Noir, der er i glasset.

 

 Det skønne ved at vinene  er så Terroir tro, er at forskellen på de forskellige vinmarker virkelig træder frem i både duft og smag. Tager man f.eks. Saint Aubin 1.Cru’erne, så er der ikke kun stor forskel på vinene fra de vinmarker, der ligger på Puligny siden af byen og de vinmarker, der ligger omkring byen. Der er også markant forskel på vinene fra hvert enkelt område. F.eks. er Remilly og Murgers des Dents … mere elegante og finesse rige end de andre 2 marker på Puligny siden, og der er på den måde lidt Puligny i dem. Hvilket selvfølgelig ikke er så overraskende, for lige på den anden side af bakke toppen, ligger Montrachet og Chevalier Montrachet.

 

 Her følger en liste over de forskellige vine og specifikke vinmarker, som der produceres vin fra. Der fremstilles som tidligere nævnt også en vin på Aligoté samt en Bourgogne Blanc og Rouge som ikke er med på listen.

 

Hvidvin

Omkring byen:

Saint Aubin ”le Ban” 2,6735 hektar.

Saint Aubin 1.Cru ”Les Castets” 0,3042 hektar.

Saint Aubin 1.Cru “Les Perriéres” 0,5397 hektar.

Saint Aubin 1.Cru “Sur le Sentier du Clou” 0,4621 hektar.

 

Puligny siden:

Saint Aubin 1.Cru “Sur Gamay” 0,7241 hektar.

Saint Aubin 1.Cru “La Chateniére” 0,1139 hektar.

Saint Aubin 1.Cru “Les Murgers des Dents de Chien” 0,23 hektar.

Saint Aubin 1.Cru “En Remilly” 0,27 hektar.

 

Chassagne Montrachet “Les Houilléres” 0,0641 hektar.

Chassagne Montrachet 1.Cru “Les Chenevottes” 0,1188 hektar.

Puligny Montrachet “Les Enseignéres” hvidvin 0,9238 hektar.

Puligny Montrachet 1.Cru “La Garenne” hvidvin 0,0883 hektar.

 

Rødvin

Omkring byen:

Saint Aubin ”Les Argillers” 2,3532 hektar.

Saint Aubin 1.Cru ”Les Frionnes” 0,9869 hektar.

Saint Aubin 1.Cru “Cuvée Les Rouges Gorges” 0,7093 hektar.

Saint Aubin 1.Cru “Sur le Sentier du Clou” 1,5043 hektar.

 

Chassagne Montrachet “Les Chambres” 0,3332 hektar.