Grans-Fassian

 

 I starten af 80’erne overtog Gerhard Grans ansvaret for dette familie foretagende, der har været i familiens eje siden 1624. Ejendommen ligger i byen Leiwen, et af de smukkeste steder langs Mosel floden.

 

 Gerhard var i 80’erne forgangs manden i denne del af Mosel, for det ”terroir”, eller enkelt marks koncept, man kender i dag. Dermed var han med til at skabe et helt nyt image for Mosel vin. Et image langt fra det, som de store vinfabrikker, og deres forfærdelige vine med verdens rekord i høstudbytter, havde skabt.

 

 I disse år er vi i gang med et generatios skifte. Det er nu datteren Catherina, der har overtaget arven, og hun bliver 13 generations på stedet. Hun færdiggjorde hendes ønologi studier i 2016, og er nu fuldtime vinbonde, på det det ca. 13 hektar store familie foretagende. Hun er selv fra årgang 1988, og har været inde over vinfremstillingen i et stykke tid. Vinen Steiles Stück har været, og er stadigvæk hendes helt egen vin.

 

 Det har heldigvis været et yderst smertefrit generationsskifte. Når Catherina taler om sine ideer under mine besøg, sidder Gerhard altid med et smil på læben. Stilen forbliver dog stort set uforandret hvilket er skønt og modigt, for Grans-Fassian stilen er ikke til høje point lige ud af startblokken. Deres lange tid sammen med bundfaldet, betyder at de har behov for tid, for rigtig at kunne udfolde sig. Det gælder specielt for de tørre GG vine, som jo er dem mange producenter bedømmes på i disse tider. Desværre allerede inden de er et år gamle, det giver i bund og grund ingen mening, men sådan er det nu engang. Heldigvis gemmer de hvert år lidt af GG vinene, så det er muligt at købe dem med lidt alder på. Der er dog ingen tvivl om, at alle vinene er blevet en tand mere elegante siden Catherina har taget over, og det gør at de nu smager godt stort set lige ud af startblokken.  

 

 Man er så heldig at eje parceller på hele 4 af Mosels allerbedste vinmarker alle med ret til Grosses Gewächs status. Det er Leiwener Laurentiuslay, Trittenheimer Apotheke, Dhron Hofberger og Piesporter Goldtröpfchen. Fra de 3 første laves der en Grosses Gewächs. På Laurentiuslay laver man andre tørre vine, ellers er det normalt de højere prädikat vine, fra Spätlese og opefter resten af drueren bruges til på disse eksklusive marker.  

 

 Man arbejder selvfølgelig efter devisen om så lidt manipulation som muligt. På de bedste parceller foregår alt med håndkraft, og man sprøjter kun der hvor det er nødvendigt. Catherina eksperimenter også med økologisk dyrkning på flere parceller, dog er flere parceller så stejle at det er umuligt fortæller hun. Man har flere steder meget gamle parceller med upodede vinplanter, som man passer rigtig godt på. Høsten forgår selvfølgelig også med håndkraft. I kælderen forsøger man så vidt muligt at arbejde med spontan gæring, selv på de tørre vine, hvilket er yderst risikabelt.

 

 Man har været heldig at opkøbe lidt parceller her de seneste år hovedsageligt på Laurentiuslay og Apotheke. Det ekstra druemateriale af højeste kvalitet har gjort, at man nu kan selektere ekstra hårdt på topvinene, og jeg synes at de nu i den grad er blandt de allerbedste i Tyskland. Ligeledes har det højnet kvaliteten hele vejen ned gennem rangstigen, helt ned til Mineralschiefer og Trittenheimer Kabinett, som aldrig har smagt bedre end de gør nu.  

 

 De 4 Grosses Gewächs marker fra Nord mod Syd.

 

  • Goldtröpfchen.

 Beliggende i byen Piesport. Førhen lavede man kun søde vine herfra, Spätlese eller Auslese. Men fra og med 2018 laves der nu udelukkende Grosses Gewächs.

 

  • Hofberg.

 Beliggende i byen Dhron, i en lille sidedal. Der laves Grosses Gewächs herfra.

 

  • Apotheke.

 Beliggende i byen Trittenheim. Man kører nærmest lige ind i marken, når man krydser broen fra Trittenheim siden. Her laves søde vine fra Spätlese helt op til Trockenbeerenauslese og en Grosses Gewächs.  

 

  • Laurentiuslay.

 Beliggende lige over for byen Leiwen. Her laves normalt kun tørre vine, en Leiwener Alte Reben og selvfølgelig en Grosses Gewächs.