Grans-Fassian

 

 Weingut Grans-Fassian er et traditionsrigt familie foretagende grundlagt i 1624. Ejendom og vineri ligger i byen Leiwen, et af de smukkeste steder langs Mosel floden.

 

 I de senere år har der været et stille og roligt generatios skifte. Det er nu datteren Catherina, der har overtaget arven, og hun bliver dermed 13 generations på stedet. Hun færdiggjorde hendes ønologi studier i 2016, og er nu fuldtime vinbonde, på det det ca. 13 hektar store familie foretagende. Catherina er født i 1988, og var inde over vinfremstillingen langt tid inden overtagelsen.

 

 Det har heldigvis været et yderst smertefrit generationsskifte. Når Catherina taler om sine ideer under mine besøg, sidder hendes far Gerhard altid med et stort smil på læben. Stilen er også stort set uforandret. Deres lange tid sammen med bundfaldet, 4 måneder for de "små" vine og 8 måneder for GG'erne, betyder at de har behov for lidt tid, for rigtig at kunne udfolde sig. Det gælder specielt for sidsnævte GG vine, som jo er dem mange producenter bedømmes på i disse tider. Desværre allerede inden de er et år gamle, det giver i bund og grund ingen mening, men sådan er det nu engang. Heldigvis gemmer de hvert år lidt af GG vinene, så det er muligt at købe dem med lidt alder på.

 

 Der er dog ingen tvivl om, at alle vinene er blevet en tand mere elegante siden Catherina har taget over. Hendes far Gerhard siger at hun har en nærmest manisk tilgang til perfekte druer, med en volsom selektering i vinmarken. og deraf en helt anden druekvalitet der kommer i gæringstankene end da han bestemte.  

 

 Man er så heldig at eje parceller på hele 4 af Mosels allerbedste vinmarker alle med ret til Grosses Gewächs status. Det er "Leiwener Laurentiuslay", "Trittenheimer Apotheke", "Dhron Hofberger" og "Piesporter Goldtröpfchen". Fra alle 4 laves der en Grosses Gewächs. På Laurentiuslay laver man også en "Alte Reben" tapning. De sødere prädikat vine, Kabinett, Spätlese, Auslese osv. kommer som regel fra "Trittenheimer Apotheke" marken.  

 

 Der arbejdes selvfølgelig efter devisen med så lidt manipulation som muligt. På de bedste parceller foregår alt arbejdet med håndkraft, og man sprøjter kun der hvor det er nødvendigt. Catherina eksperimenter også med økologisk dyrkning på flere parceller, dog er flere parceller så stejle, at det er umuligt fortæller hun. Man har flere steder meget gamle parceller med upodede vinplanter, som man passer rigtig godt på. Høsten forgår selvfølgelig også med håndkraft. I kælderen forsøger man så vidt muligt at arbejde med spontan gæring, selv på de tørre vine, hvilket er yderst risikabelt.

 

 Man har været heldig at opkøbe lidt parceller her de seneste år hovedsageligt på Laurentiuslay og Apotheke. Det ekstra druemateriale af højeste kvalitet har betydet at der nu også laves Sekt på rigtig højt niveau. Ligeledes har det højnet kvaliteten hele vejen ned gennem rangstigen, helt ned til Mineralschiefer, som aldrig har smagt bedre end den gør nu.  

 

 De 4 Grosses Gewächs marker fra Nord mod Syd.

 

  • Goldtröpfchen.

 Beliggende i byen Piesport. Førhen lavede man kun søde vine herfra, Spätlese eller Auslese. Men fra og med 2018 laves der nu udelukkende Grosses Gewächs.

 

  • Hofberg.

 Beliggende i byen Dhron, i en lille sidedal. Der laves Grosses Gewächs herfra.

 

  • Apotheke.

 Beliggende i byen Trittenheim. Man kører nærmest lige ind i marken, når man krydser broen fra Trittenheim siden. Her laves søde vine fra Spätlese helt op til Trockenbeerenauslese og en Grosses Gewächs.  

 

  • Laurentiuslay.

 Beliggende lige over for byen Leiwen. Her laves normalt kun tørre vine, en Leiwener Alte Reben og selvfølgelig en Grosses Gewächs.