Aurélien Verdet

 

 

 Domainet er beliggende i byen Arcenant, der ligger ca. 5 kilometer vest for Nuits St. Georges, oppe i bakkerne eller Hautes Cote de Nuits, som er den officielle betegnelse for vinene. Aurélien overtog Domainet fra sin far Alain midt i nullerne, et Domaine der helt usædvanligt allerede havde været dyrket økologisk siden 1971. Dengang var det ikke helt normalt at tænke i de baner, denne filosofi har Aurélien i den grad fået ind med modermælken. Hans første trin på berømmelsens stige var i 2008, hvor han vandt GJPV titlen (Groupe des Jeunes Professionnels de la Vigne) som årets unge talent i Cote de Nuits.

 

 Sideløbende med families vinmarker i Hautes Cotes, har han lavet langtids kontrakter med jordejere i selve Cote de Nuits. Så nu dyrker han vin i alle de berømte kommuner, fra Gevrey Chambertin til Nuits St. Georges. Selvfølgelig efter samme økologiske principper, selvom det stadigvæk kun er hans Hautes Cotes de Nuits, der er økologisk certificeret.

 

 Ukrudtet holdes som nævnt ikke nede med kemikalier, i stedet pløjer og luger Aurélien mellem rækkerne, hvilket også er med til at tvinge rødderne ned i jorden. Der foretages som regel en enkelt grøn høst lige inden druerne skifter farve. Beskæring og selve høsten foregår naturligvis også med håndkraft.  

 

 Vinifikationen starter typisk med 4-5 dages udblødning inden gæringen går i gang. Selve gæringsprocessen varer 12-15 dage og finder sted i glasforede cementtanke. Aurélien bruger en hele klaser, procentdelen afhænger af årgangen. Den efterfølgende lagring, udelukkende på egetræsfade, varierer en smule for årgang til årgang, men op til 14 måneder på 1.Cru vinene, hvor den malolaktiske gæring samtidigt finder sted. Brugen af nye fade er begrænset til ca.25% på Village vinene og ca.33% på 1.Cru.

 

 Jeg er startede med at arbejde med Aurélien med årgang 2007, en årgang som i dag smager helt fortrinligt, og er den eneste årgang af dem jeg har arbejdet med, hvor alle hans vine kan betragtes som værende perfekt drikkemodne her i 2018. Hans stil er vine med en stor aroma profil. Jeg kender ikke til andre røde Bourgogner, hvor de allerede efter at have været på flaske et halvårs tid, har sådan en elegant og forførende duftprofil. Transparenthed er at andet kendt Bourgogne udtryk, som i den grad er i hans vine. Det på en måde, så de forskellige terroirs fremstår meget tydelige, og gør vinene nemme at forstå.

 

Herunder følger en kort beskrivelse af de forskellige rødvine Aurélien producerer.

 

 • Bourgogne Rouge, En Luteniere.

 Fra noget så sjældent som en enkeltmarks Bourgogne. Marken er beliggende på højre side af vejen, når man kører ned mod Vosne Romanée sydfra. Indtil 1936 var marken klassificeret som Vosne Romanée, og vinen besidder ikke så overraskende en del Vosne karakter.  

 

 • Hautes Côtes de Nuits, Le Prieuré.

 Fra Prieuré marken i Arcenant hvor Aurélien holder til, og som har tilhørt familien i årevis. Marken har været dyrket økologisk siden 1971. Den højere beliggenhed giver en meget frisk vin.

 

 • Cote de Nuits Villages, Le Prétiére.

 Enkeltmarks vin fra marken Les Pretiers, som er et 1 hektar stort Clos midt i byen, som Aurélien nu så vidt jeg har forstået det har købt. Første årgang var 2015. Der kommer dog ikke til at stå Comblanchien på etiketten, i stedet for har Aurélien valgt den lidt bredere Cote de Nuits Villages AOC .

 

 • Marsannay, Champs Perdrix.

 Marken Champ Perdrix er beliggende i Couchey delen af Marsannay, hvilket kan vise sig at blive lidt af et scoop, da Champ Perdrix er en af de marker, der tales om skal ophøjes til 1.Cru status. Første årgang var 2015, og vinene er ikke produceret i 2016, da marken blev totalt ødelagt af frosten.  

 

 • Fixin.

 Enkeltmarks vin fra marken Les Herbues, navnet optræder dog ikke på etiketten. Marken er beliggende lige under 1.Cru marken Clos du Chapitre.

 

 • Gevrey Chambertin.

 Vinen er et blend af parceller fra 3 forskellige marker, Les Crais, Les Sauvrées på østsiden af R.N. 74, og les Echezeaux, der ligger ved siden af og under Grand Cru marken Mazoyéres Chambertin.

 

 • Morey St. Denis.

 Fra marken Pierre Virant, en højt beliggende vinmark lige over 1.Cru Mont Luisants, som Aurélien også laver.

 

 • Chambolle Musigny, Les Condemennes.

 Vinen er et 50/50 blend fra de 2 lavt beliggende marker Les Condemennes og Les Maladiere.  

 

 • Vosne Romanée Vieilles Vignes.

 Fra 4 forskellige parceller med gamle vinstokke fra markerne Aux Ormes, Les Jacquines, Aux Raviolles og La Colombiére. Et blend der giver masser af Vosne krydderi og parfume.

 

 • Nuits St. Georges.

 Fra og med 2017 versionen et blend af den lavt beliggende Aux Pertuis Maréchaux mark nord for byen, og den højt beliggende Le Coteau des Bois vest for byen.

 

 • Nuits St. Georges, Haut Pruliers.

 Fra den øverste del af Pruliers marken, der er ligger syd for byen. Den øverste stejle del her, har ikke 1.Cru status som resten af marken. Svært at forstå når man smager Auréliens version.

 

 • Nuits St. Georges 1.Cru, Les Boudots.

 Den vinmark man kommer til i Nuits St. Georges, når man krydser kommune grænsen fra Malconsorts marken i Vosne Romanée. Marken ligger optimalt midt på skråningen, ovenover ligger marken 1.Cru Les Damodes. Af mange i dag regnet som den bedste mark i kommunen.

 

 • Nuits St. Georges 1.Cru, Les Damodes.

 Højt beliggende vinmark i den aller Nordligste del af kommunen lige på grænsen til Vosne Romanée, og ovenover 1.Cru Les Boudots. Kræver altid længere tid i kælderen end Boudots, grundet det køligere terroir.

 

 • Morey St. Denis 1.Cru, Mont Luisants.

 Højt beliggende 1.Cru vinmark, der ligger ovenover Clos de La Roche. En mark som kombinere høj mineralitet og power.

 

 • Vosne Romanée 1.Cru, Aux Beaux Monts.

Top 1.Cru mark i den nordlige del af Vosne Romanée, en mark som rent faktisk ligger i både Vosne Romanée og Flagey Echezeaux. En vinmark med masser af kraft, nærmest et maskulint udtryk, men samtidigt med et meget mineralsk fingeraftryk.