Aurélien Verdet

 

 

 Domainet er beliggende i byen Arcenant, der ligger ca. 5 kilometer vest for Nuits St. Georges, oppe i bakkerne eller Hautes Cote de Nuits. Aurélien overtog som 21 årig Domainet fra sin far Alain, hans første årgang var 2003 en meget vanskelige start. Det var et Domaine, der helt usædvanligt havde været dyrket økologisk siden 1971. Dengang var det ikke helt normalt at tænke i de baner, denne filosofi har Aurélien i den grad fået ind med modermælken. Hans første trin på berømmelsens stige var i 2008, hvor han vandt GJPV titlen (Groupe des Jeunes Professionnels de la Vigne) som årets unge talent i Cote de Nuits.

 

 Sideløbende med families vinmarker i Hautes Cotes, har han med tiden købt lidt marker i Cote de Nuits, og lejer resten. Så nu dyrker han vin i alle de berømte kommuner, fra Gevrey Chambertin til Nuits St. Georges. Alt dyrkes selvfølgelig efter samme økologiske principper.

 

 Ukrudtet holdes nede ved at pløje og luge mellem rækkerne, hvilket også er med til at tvinge rødderne længerede ned i jorden. Der foretages som regel en enkelt grøn høst lige inden druerne skifter farve. Beskæring og selve høsten foregår naturligvis med håndkraft.  

 

 Vinifikationen starter typisk med 4-5 dages udblødning inden gæringen går i gang. Selve gæringsprocessen varer 12-15 dage og finder sted i glasforede cementtanke. Aurélien bruger fra og med årgang 2022, 100% hele klaser på alle hans vine. Den efterfølgende lagring, udelukkende på egetræsfade, varierer en smule for årgang til årgang, men op til 14 måneder på 1.Cru, hvor den malolaktiske gæring samtidigt finder sted. Brugen af nye fade er begrænset til ca.25%.

 

 Hele vinifikationen er uden tilsætning af nogen former for sulfitter. Der tilføres kun en smule svolv, når vinene tappes på flaske, og det er udelukkende for at de kan holde til transport og ikke helt perfekte kældre hos forbrugeren.

 

 Jeg er startede med at arbejde med Aurélien med årgang 2007. Hans stil er vine med en stor aroma profil. De kendetegnes altid ved at fornemmes åbne og tilgengælige uanset alder. Altid med en elegant og forførende duftprofil. Transparenthed er at andet kendt Bourgogne udtryk, som i den grad er i hans vine, det på en måde, så de forskellige terroirs fremstår meget tydelige, og gør vinene nemme at forstå.

 

 I dag ejer og lejer han ca. 13 hektar vinmarker.

 

 Herunder følger en kort beskrivelse af de forskellige rødvine Aurélien producerer.

 

 • Bourgogne Rouge, En Luteniere.

 Fra noget så sjældent som en enkeltmarks Bourgogne. Marken er beliggende på højre side af vejen, når man kører ned mod Vosne Romanée sydfra. Indtil 1936 var marken En Luteniere klassificeret som Vosne Romanée, og vinen besidder ikke så overraskende en del Vosne karakter. Aurélien har i alt 3 parceller på marken.  

 

 • Hautes Côtes de Nuits, Le Prieuré.

 Fra Prieuré marken i Arcenant hvor Aurélien holder til, og som har tilhørt familien i årevis. Marken har været dyrket økologisk siden 1971. Den højere beliggenhed giver en meget frisk vin. Med en mulig produktion på ca. 30.000 flasker, er det klart den vin der produceres flest flasker af.

 

 • Cote de Nuits Villages, Le Prétiére.

 Enkeltmarks vin fra marken Les Pretiers i byen Comblanchien, en 1 hektar stor Clos midt i byen, som Aurélien ejer. Første årgang var 2015. I stedet for at skrive bynavnet på etiketten bruges den lidt bredere Cote de Nuits Villages AOC. Den største produktion af alle Village vine .

 

 • Marsannay, Champs Perdrix.

 Marken Champ Perdrix er beliggende i Couchey delen af Marsannay, hvilket kan vise sig at blive lidt af et scoop, da Champ Perdrix er en af de marker, der tales om skal ophøjes til 1.Cru status. Hans parcel er på 0,5 hektar.  

 

 • Fixin.

 Enkeltmarks vin fra marken Les Herbues, hvor af Aurélien har en parcel på 0,3 hektar. Navnet optræder dog ikke på etiketten. Marken er beliggende lige under 1.Cru marken Clos du Chapitre.

 

 • Gevrey Chambertin.

 Vinen er et blend fra 2 forskellige marker, Croix des Champs og Billard sidst nævnte er teknisk set beliggende i Brochon.

 

 • Chambolle Musigny.

 Vinen er et 50/50 blend fra de 2 lavt beliggende marker Les Condemennes og Les Maladiere.  

 

 • Vosne Romanée Vieilles Vignes.

 Et blend af de 2 marker Aux Communes og La Colombiére midt i kommunen.

 

 • Nuits St. Georges, Le Coteau des Bois.

 En høje beliggende mark ovenfor byen, som før 2022 var blendet sammen med en anden mark. I alt har Aurélien 1,3 hektar på marken.

 

 • Nuits St. Georges, Haut Pruliers.

 Fra den øverste del af Pruliers marken, der er ligger syd for byen. Den øverste stejle del her, har ikke 1.Cru status som resten af marken. Svært at forstå når man smager Auréliens version. Hans parcel er lige blevet genplantet, og er ikke i produktion.

 

 • Nuits St. Georges 1.Cru, Les Damodes.

 Højt beliggende vinmark i den aller Nordligste del af kommunen lige på grænsen til Vosne Romanée, og ovenover 1.Cru Les Boudots. Det dejigt kølige terroir hvor hans besiddelse er på sølle 0,2 hektar, er i dag Auréliens eneste 1.Cru. Med kun 600 flasker Auréliens mindste produktion.

 

 • Hautes Côtes de Nuits, Le Prieuré.

 Aurélien laver også en hvidvin fra den øverte del af marken hvor undergrunden har et højt indhold af kalksten.

 

 • Bourgogne Blanc.

 Parcellen ligger på marken Le Boulois i den anden af Arcenant, i forhold til Le Prieuré. Her er jordbunden mere leret.