Olek Bondonio

 

Olek er ikke umiddelbart ærketypen på en Italiensk vinproducent. Han er forhenværende professionel og succesfuld half pipe snowboarder, som blev forført ind i vinens verden, ved at tilbringe de fleste af hans barndoms ferier, hos bedsteforældrene på familiens vingård La Berchialla. Han stoppede snowboard karrieren for at studere landbrug og senere ønologi, og bestod eksamen på universitetet i Torino i 2002. Hans speciale omhandlede ekstraktionens påvirkning af vinen ved forskellige vinifications metoder.

 

 Praktikken foregik i Bordeaux hans første udenlandske arbejdsophold. Efter det har han ligeledes arbejdet i Australien, Oregon, New Zealand og andre steder i lokalområdet. På den måde kunne han lære så meget som muligt, ved at deltage i 2 høste om året.  

 

 Som fornavnet måske antyder, er der polsk blod i årene. Hans Polske bedstemor kom til Piemonte i 60’erne, og giftede sig med Olek’s bedstefar, der også var af Polsk oprindelse. Det var deres datter Nelka, som giftede sig med Alberto Bondonio, hvis familie ejede La Berchialla med tilhørende vinmark, ejendommen blev dengang brugt som familiens sommerhus. Alberto solgte druerne til Produttori di Barbaresco, han havde ingen ambition om at lave vin. Stedet har været i familiens ejerskab siden starten af 1800 tallet.

 

 Olek er dog den første i familien, der forsøger at leve udelukkende af vinproduktion. Hans tip, tip, tip oldefar General Como var blandt de 9 pionerer, der grundlagde det første kooperativ i 1894, og dermed mere eller mindre opfandt Barbaresco vin. Der findes dog dokumentation på at Bernard Como allerede ca. 100 år tidligere, solgte vin tilbage da Napoleonskrigene rasede. Ejendommen blev de første årtier større og større, for derefter desværre gradvist at blive splittet op i løbet af forrige århundrede. Først og fremmest grundet diverse giftemål og deraf efterfølgende arv.    

 

 Olek startede med hvad, der var tilbage af familie ejendommen, med årgang 2005 som debut årgangen. Det blev til sølle 2.000 flasker det første år. Heldigvis står den gamle del af ejedommen stadigvæk intakt, den er gradvist blevet restaureret. Rent faktisk ligger Casina Berchialla på toppen af en af Italiens mest berømte vinmarker Roncagliette. Navnet fænger måske ikke i de flestes ører, men 2 af de parceller, der desværre blev solgt fra gennem årene, danner i dag grundlaget for Gaja’s 2 top vine Sori Tilden og Costa Russi. Den øverste og formentlig bedste parcel på ca. 2 hektar, der ligger lige uden for døren, lykkedes det heldigvis at beholde i familiens eje.

 

 I 2017 stod der en ny kælder færdig, gravet ind under huset. Så nu er arbejdsforholdene helt optimale. Indtil da havde han bare et lille forkrampet lokale.

 

 Filosofien i markarbejdet er at følge planternes egen cyklus. Således forstået at det er de enkelte planter, der bestemmer, hvornår de kræver aktion, og ikke ham, der har en fast formel for, hvornår de forskellige arbejdsopgaver skal udføres. Derfor ønsker han ikke at blive større, end han selv kan foretage alle arbejdsopgaver, for så vil den praksis være umulig at opretholde. I dag arbejder han udelukkende efter biodynamiske principper, om det nogensinde kommer til at stå på etiketten, må tiden vise, for sådan noget er ikke vigtigt for Olek.

 

 Som tidligere nævnt fremstilles vinene efter traditionelle metoder, det vil sige med lang skindkontakt for Nebbilo, og udelukkende gæring med druernes naturlige gærceller, hvilket gælder for alle vinene. Ligeledes filtreres eller klares vinene ikke inden de tappes på flaske, den eneste form for klaring og filtrering, er den naturlige der fremkommer ved omstikning af vinen. Der bruges udelukkende store botti til lagring af Nebbiolo, dog har han et par 500 liters til at lagre dele af de andre vine. Mængden af svovl er minimal, han forsøger kun at bruge lidt når vinen hældes på flaske.  

 

 Olek’s vine er så meget Olek, hvilket er en kæmpe kvalitet.    

 

 Herunder følger en kort gennemgang af alle vinene.  

 

Dolcetto d’Alba DOC.

Druerne hertil kommer fra lejede vinmarker, og er fra vinplanter med en alder på over 50 år. Vinen gærer 8-10 dage med skindkontakt hvorefter den presses, og blandes med ca. halvdelen af presvinen. Herefter kommer den på rustfri tanke, og bliver omstukket flere gange i løbet af vinteren, når den får reduktive toner. På den måde separerer man samtidigt vinen fra det fine bundfald. Vinene tappes normalt på flaske i august.  

 

Barbera d’Alba DOC .

Druerne hertil kommer som Dolcetto vinen fra lejede vinmarker, og her ligeledes fra vinplanter med en alder på over 50 år. Vinen gærer 8-10 dage med skindkontakt hvorefter den presses, og blandes med ca. halvdelen af presvinen. Vinene lagres herefter på 4-5 år gamle små egetræs fade, hvor de ligger indtil foråret hvor den gennemgår den malolaktiske gæring. Herefter bliver den i de brugte fade indtil den flaskes normalt i August måned.

 

Langhe DOC, Rosso Giulietta.

Vinene er fremstillet på druen Pelaverga, en vel udelukkende lokal drue. Olek’s bedstefar købte planterne i 1980 af en producent ven i Verduno. Der har druen sin egen DOC, Verduno DOC Pelaverga. Men eftersom Olek’s bedstefar plantede druerne på Roncagliette marken, altså udenfor dens DOC, må han kun skrive Langhe DOC Rosso på etiketten. Giulietta er navnet på Olek’s ældste datter. Druerne gærer 8-10 dage med skindkontakt hvorefter de presses, og blandes med ca. halvdelen af presvinen. Herefter kommer vinene på rustfri tanke, og bliver omstukket flere gange i løbet af vinteren, når den får reduktive toner. På den måde separerer man samtidigt vinen fra det fine bundfald. Vinen tappes som regel i August.

 

Langhe DOC Nebbiolo.

 Druerne hertil købes af en god ven i Neive. Vinifikationen er kortere end på hans 2 Barbaresco vine, normalt ca. 20 dage, og den lagrer ca. 15 måneder på store botti. Vinen fremstår forholdsvis klassisk, det er sådan set bare en lidt lettere udgave, end hans Barbaresco.

 

Barbaresco DOCG Roncagliette og Starderi.

 Indtil 2009 lavede Olek kun en Barbaresco, dengang var hans egne Nebbiolo druer fra Roncagliette marken inkluderet i en blendet vin. Så første årgang af enkeltmarks tapningerne er 2009 for Roncagliette og 2014 for Staderi. Begge vine vinificeres ud fra samme filosofi. En samlet macerations tid på 30-45 dage med fuld skindkontakt men nænsom ekstraktion. De første ca. 15 dage pumpes mosten over kvaset 2 gange dagligt, indtil halvdelen af sukkeret er omdannet. Herefter tvinges kvaset ned under mosten, ved hjælp af et træstave. Der smages på mosten, for at afgøre hvornår, den er klar til at blive flyttet over på store botti.