Vinos Norzagarai

 

 

 Vinos Auténticos Norzagarai kalder Santiago sit vineri, og han holder til i byen Villabuena de Alava, der ligger i Rioja Alavesa. Vinmarkerne ligger i 5-600 meters højde, lige for foden af Sierra de Cantabria bjergkæden, og dermed nord for Ebro floden

 

 Santiago er oprindeligt fra Argentina, og studerede medicin i USA gennem flere år, inden han flyttede til Europa. Han har familie i området, og var som barn ofte på ferie hos hans bedsteforældre. Inden han selv begyndte at lave vin og tog vin uddannelse, arbejdede hos andre producenter i Spanien og Bordeaux. Med tiden fik han følelsen af, at der var så meget u opdaget potentiale i Rioja, derfor blev det der, han valgte at lave vin.

 

 Navnet på vineriet indikerer meget godt Santiagos syn på vinfremstilling. Så lidt manipulation som overhovedet muligt. Udelukkende gæring ved druernes egne gærceller, ingen filtrering, økologisk dyrkning af alle parceller, flere af dem har været dyrket økologisk siden 1999, og kun tilsætning af en smule svovl når vinene flaskes.

 

 Som han sagde, da vi talte om tilsætning af svovl ”Grundet min medicin uddannelse kender jeg alt til kemi, og ved hvad der sker, hvis jeg ikke tilsætter en smule svovl. ”Det kan du ikke undlade, hvis du vil lave rene vine” Han bruger omkring en tredjedel af det tilladte niveau for økologisk og biodynamisk produktion.  

 

 Det er små forhold, han har med at gøre. Indtil videre låner han plads til selve vinfremstillingen, hos en af hans gode venner. Lige nu laver han vin fra 15 forskellige parceller. Vi var ude og se flere af dem, og de er små, kun omkring 2-300 kvadratmeter pr. styk. Meget forskellig undergrund fra parcel til parcel, dog med hovedvægt på parceller med kalkstens undergrund, som man har flere steder i det nordlige Rioja.  

 

 Lad det være sagt med det samme, Santiago laver ikke den type vin som Rioja er berømt og berygtet for. Han er som så mange andre i disse år, inspireret af Bourgogne og den transparenthed, og terroir fortolkning, vi ser der. Han ekstraherer dermed meget let, ved lave temperaturer for at undgå for meget tannin. Lagringen foregår udelukkende i gamle egetræsfade og cement.

 

 Han vil gerne udbrede kendskabet til de knap så kendte druer i Rioja, og vil ikke kun lave vin på Tempranillo og Gernacha. Han laver noget så sjældent som enkeltdruevine på Graciano og Mazuela, druer som normalt kun bruges til at blende med. Mere om dem længere nede under de enkelte vingennemgange.

 

 Han fortrækker klart de gamle fade, for de er de bedste til at klare vinene i, og dermed kan han nøjes med en smule æggehvider til den del, ligesom han ikke behøver at filtrere. ”Det meste af mit job går med at rejse rundt og snuse til fade” fortæller han med et smil. ”Fadene skal dufte rigtigt, og de er ikke nemme at finde”  

 

 Hans vine er klart til en rød frugtede side. Det tænker man måske ikke så meget på, lige når man åbner flasken, men som timerne går, bliver vinene mere og mere røde i både duft og smag. For mig er vinene på et helt andet niveau på dag 2, og der kan de holde sig i yderlig et par dage, selvfølgelig afhængigt af hvor meget der er tilbage i flasken, hvor køligt de har stået osv. Med alderen vil vinene selvfølgelig ikke have behov for ekstra iltning.

 

 Anbefalingen herfra, er at hælde vinene på karaffel i god tid, eller drikke et glas fra flasken dagen inden, den for alvor skal levere, så der er større overflade i flasken.

 

 Her følger, en kort beskrivelse af de enkelte vine, jeg har fået hjem. Jeg har lavet en introduktions rabat, der er gældende for august måned eller så længe lager haves. Prisen i parentes bliver listeprisen, og de forstås begge inklusive moms. De bestilles ved at svare på denne mail, eller pr. telefon.  

 

Garúa (Tempranillo)

 Dette er Santiagos basis vin og er undtagelsen, der bekræfter reglen. For den lagres udelukkende på cement beholdere. Det er samtidigt den eneste af vine, der er lavet ved carbonic maceration metoden, som er klassisk i Rioja. Alle parcellerne ligger omkring byen Villabuena de Áleva dermed blandet undergrund. Det er den mest frugt rige af hans vine, og er en vin som han forsøger at lave drikkeklar som helt ung.  

 

Las Franjas (Tempranillo)

 En ren Tempranillo vin fra vinstokke med en alder på 40 år. Det er en østvendt mark, som dermed undgår den mest aggressive sol i løbet af dagen, og dermed har lidt højere syre end hvad der er normalt for Tempranillo. Druerne håndhøstes og har været dyrket økologisk i mere end 15 år. Er lagret udelukkende på brugte franske fade i minimum 9 måneder inden den tappes på flaske.  

 

Carralciego (Tempranillo/Garnacha)

 Vinen med den klart mest klassiske druesammensætning med cirka 85% Tempranillo og resten Garnacha. Santiago er meget glad for Garnacha, som for ham er den eneste Rioja drue, hvor det for alvor er muligt at bibeholde syren i. Det er samtidigt en enkelt parcelsvin med en alder på 55 år, og den har været dyrket økologisk siden 1999. Lagres udelukkende på brugte franske fade i minimum 15 måneder.  

 

El detalle (Mazuelo)

 Jeg har smagt vine fra det sydlige Frankrig med 100% Mazuelo, eller Carignan som druen hedder der, men ikke fra Rioja, hvor den som regel bruges i små mængder til at blende med. For at undgå druens heftige tannin struktur vinificerer Santiago den meget nænsomt. 3 dages trækketid inden gæringen sættes i gang og alle druer er afstilkede. Når gæringer er cirka halvvejs, presser han vinen og den gærer færdig i over 10 år gamle fade. Her bliver den i 7 måneder uden omstikning inden den tappes. Produktionen er lille omkring 600 flasker producerer han. En vin med helt sin egen duft og frugtprofil. Hverken Santiago eller undertegnet har nogen ide om, hvor længe den kan gemmes, eller hvor længe det giver mening at gemme den. Vi har ganske enkelt ikke noget at sammenligne med.  

 

Arreta (Graciano)

 Igen, jeg har aldrig set eller smagt en ren Graciano vin før. Ifølge Santiago skyldes det formentlig, at den er svær at få tilstrækkelig moden. Han venter med at høste sine druer et godt stykke inde i oktober, måske endda først i november. Han har 2 parceller begge med planter med en alder på omkring 25 år. Den ene parcel er med kalkstens undergrund den anden med et højt indhold af jern. Det giver ham muligheden for at blende det endelige resultat, og den færdige vin må betragtes som hans top vin. Ligesom den på Mazuelo, er den svær at blive klog på. Dog et mere klassisk udtryk med meget tydelig mineralsk udtryk og rød frugt. Vil den udvikle sig endnu mere de næste år, og i hvilken retning? Det bliver spændende at følge.