Lancelot-Pienne

 

 

 Lancelot-Pienne har til huse i byen Cramant, der er en af Grand Cru kommunerne i Côte des Blancs. Det 120 år gamle domaine drives i dag af Gilles Lancelot og man ejer i alt 8,5 hektar vinmarker fordelt mellem Côte des Blanc og Vallèe de la Marne. I alt har man over 60 forskellige parceller, flere af dem er kun på få rækker.

 

 Gilles blev uddannet som ønolog i 1995, og arbejde herefter sammen med sin far indtil han overtog det fulde ansvar i 2005. Han indførte nye teknikker og hans egen mere fintunede filosofi, både i marken og i vinfremstillingen. I dag er Julien, en af hans i alt 4 børn, en del af teamet.

 

 Hos Lancelot-Pienne ejer man parceller i følgende 3 Champagne områder.

 

   · Marne dalen ved kommunen Boursault. Her er undergrunden brun kalstensjord ovenpå et lerlag. Druesammensætningen er 70% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir. Gennemsnitsalderen på vinstokkene er 30 år.

 

   · Bakkerne syd for Epernay i kommunerne Monthelon og Mancy. Her med ler-kalkstens undergrund. Druesammensætningen er 50% Chardonnay, 45% Pinot Meunier, 5% Pinot Noir. Gennemsnitsalderen på vinstokkene er 40 år.

 

   · Côte des Blancs i Grand Cru kommunerne Cramant, Chouilly, Avize samt Premier kommunen Cuis. Undergrunden her er lys kalk. 100% Chardonnay fra vinstokke med en gennemsnitsalder på over 50 år

 

Herunder et lille kort hvor deres besiddelser er markeret med rødt.  

 

 

 

 

 Det vigtigste arbejde ifølge Gilles er arbejdet i vinmarken. Alt skal tilpasses og optimeres for at høste så optimale druer som muligt. Man bruger rent faktisk 3 forskellige opbindingsmetoder, alt afhængig af druetype og terroir, for at optimere de enkelte parceller. Der er en plan for hver enkelt vinstok, uanset hvilken parcel den vokser på. ”Man kan ikke lave god vin fra andet end de bedste druer” er også et af Gilles mantra.

 

 Gæringsprocessen foregår i rustfri ståltanke ved 18-20 grader. Gilles mener at det, specielt med Côte des Blancs vinene, understreger det rene og mineralske udtryk i vinene og samtidigt hjælper med at få den våde kalk fornemmelse frem. Gilles fravælger fadlagring udtrykket passer til min vinstil, som han siger. De fleste cuvées gennemgår malolaktisk gæring, han mener det giver lidt ekstra kompleksitet til hans vine.

 

 Tilsætning af dosage afhænger af de enkelte vine. Han ser teknikken som at tilsætte salt og peber i madlavningen. Sukkeret er en smags forstærker, så der skal lige nøjagtig den mængde i, der giver de enkelte vine den bedste balance. Typisk blindsmager Gilles og Julien de enkelte vine med 0,2 grams forskel på doseringer over flere dage, inden de bestemmer sig for den rette. Så den kan godt variere noget fra år til år.

 

 De blendede vine indeholder en del reserve vin, som giver masser af kompleksitet kombineret med husets friske og elegante stil. Man lagrer reserve vinene efter ”Solera” princippet, og nu har de ældste af dem rundet de 20 år. Det kan mere end fornemmes i vinene.

 

 Her følger en beskrivelse af de enkelte vine. Alle oplysninger om vinene står i øvrigt bagpå flakserne som en ekstra og vidunderlig service.

 

Cuvée Tradition.

   · Druesammensætning: 70% Pinot Meunier, 15% Chardonnay, 15% Pinot Noir, tilsat 20% Reserve vin fra en Solera startet i 1998.

   · Oprindelse: Fra ler og kridtholdige marker langs Marne dalen og bakkerne syd for Epernay.

   · Gennemsnitsalder på vinplanter er 40 år.

  Som navnet mere end antyder, er det basis Champagnen fra Lancelot-Pienne. Sjældent højt niveau for en standard Champagne vil jeg mene.  

 

Cuvée Accord Majeur.

   · Druesammensætning: 70% Pinot Meunier, 15% Chardonnay, 15% Pinot Noir, tilsat 30% Reserve vin fra en Solera startet i 1998.

   · Oprindelse: Fra ler og kalkholdige marker syd for Epernay.

   · Gennemsnitsalder på vinplanter er 40 år.

  Denne vin er noget mere kompleks end Cuvée Tradition, selvom den i princippet kun er et 1 år ældre, tilsat lidt mere reserve vin.

 

Cuvée Rose Délice.

   · Druesammensætning: 65% Pinot Meunier, 10% Chardonnay, 25% Pinot Noir, inklusiv de 20% Reserve vin

   · Oprindelse: Fra ler og kridtholdige marker langs Marne dalen og bakkerne syd for Epernay.

   · Gennemsnitsalder på vinplanter er 40 år.

   · Det er i princippet en færdig lavet Cuvée Tradition, der er tilsat 10% Pinot Noir rødvin fra Bouzy.

Dette er langt fra en slikket rosé, som vi desværre ser den del af i disse tider. Her får man et strejf af strukturen fra rødvinen. Meget mad venlig vin.

 

Cuvée Instant Présent, Blanc de Blancs.

   · Druesammensætning: 90% Chardonnay tilsat 10% reserve vin fra Cote des Blancs fra en Solera startet i 2000.

   · Oprindelse: Fra ler og kridtholdige marker i byerne Monthelon og Mancy oppe i de kølige bakker syd for Epernay.

   · Gennemsnitsalder på vinplanter er 40 år.

  Her har vi den af Champagnerne, der er tænkt som aperitifvinen. Navnet forklarer sådan set meget godt udtrykket i vinen. Den er lidt mere frugt rig end de andre vine, samtidigt med at de højtbeliggende marker tilfører god syre til eftersmagen. 

 

Cuvée Table Ronde, Grand Cru, Blanc de Blancs, Extra Brut.

   · Druesammensætning: 100% Chardonnay tilsat 20% reserve vin fra en Solera startet i 2000.

   · Oprindelse: Fra kridtholdige marker i de 3 Grand Cru byer Cramant, Avize og Chouilly .

   · Gennemsnitsalder på vinplanter er 50 år.

  Table Ronde er ifølge Gilles husets fingeraftryk. I det kridtholdige Côte des Blancs, får man elegance og mineralitet for alle pengene, med de klassiske toner af knuste østersskaller, hav og salt.

 

Cuvée Marie Lancelot, Grand Cru, Blanc des Blancs, Extra Brut.

   · Årgangs Champagne.

   · Druesammensætning: 100% Chardonnay.

   · Oprindelse: Fra markerne Bouron, Buzons, Crayéres, Goutte d’Or, Moyen du Couchant og Porgeons alle beliggende i Cramant.

   · Gennemsnitsalder på vinplanter er 50 år.

  Dette er en af husets to prestige Cuvée. Der produceres cirka 2.500 flasker. Cramant i en flaske mener Gilles, hvilket er lige hvad det er. Jeg har sjældent smagt en Champagne, der kan måle sig med den her i elegance og finesse.

 

Cuvée Perceval.

   · Årgangs Champagne.

   · Druesammensætning: 50% Chardonnay og 50% Pinot Noir.

   · Oprindelse: Pinot Noir er fra byerne Monthelon og Boursault og Chardonnay er fra Grand Cru markerne i Cramant.

   · Gennemsnitsalder på vinplanter er 40 år.

  Den anden prestige Cuvée. Perceval passer perfekt ind i navne konceptet, og er samtidigt efternavnet på Gilles hustru Céline. Dette er forsøget på en top vin i den klassiske stil. En meget fyldig vin, som vil kunne klare sig gennem et helt måltid. Der er selvfølgelig masser af friskhed i finishen, klassisk Lancelot Pienne på den måde.