Domaine Patrick Javillier

 

 

 Beliggende i Meursault og grundlagt af Patricks far Raymond i 1945, efter at han var vendt hjem fra krigen. Patrick gik i hans Fars fodspor og lavede hans første årgang i 1974. Året forinden havde færdiggjort en 2-årig uddannelse i ønologi ved universitetet i Dijon.

 

 Det var dog først i 1990, at Patrick begyndte at tappe sine egne vine, indtil da blev vinene solgt til negocianter. I dag har næste generation taget over på det cirka 11 hektar store Domaine.

 

 Patricks datter Marion tager sig af alt salgsarbejdet, samtidigt med at hun har ansvaret for rødvinene. Hendes svoger Pierre-Emmanuel startede på Domainet i 2011, og han har nu ansvaret for vinmarksarbejdet og fremstillingen af hvidvinene.

 

 Overordnet set forøger man at lave så umanipulerede og terroir-tro vine som overhovedet muligt. Selve vinfremstillingen bliver naturligvis justeret i forhold til karakteren af de enkelte årgange. Alle parceller i de enkelte vinmarker, bliver plukket og vinificeret hver for sig, for netop at fremelske de individuelle karakteristika. Senere blendes de forskellige komponenter sammen, dermed kan der laves mere komplekse vine. Et par af Domainets vine er endda et blend at 2 forskellige vinmarker, for på den måde at opnå en vin, der er bedre, end de 2 marker hver for sig.

 

  Et andet eksempel på søgen efter perfektionisme er husets Bourgogne Blanc Cuvée Forgets. Druerne hertil bliver vinificeret på 3-4 forskellige måder, hvorefter de færdige komponenter bliver blendet sammen. En meget fordyrende og tidskrævende proces, og så endda på hans billigste vin. Men som Patrick siger, hvis ikke vores Bourgogne Blanc smager godt, hvad skal så få folk til at købe de langt dyrere vine.

 

 Ikke nok med det, man laver tilmed en Bourgogne Blanc mere, fra vinstokke plantet på Puligny siden af byen. I stedet for at blende den sammen, med det drue materiale han laver Cuvée Forgets af, som de fleste andre vinproducenter vil gøre, synes han at Terroiret i Cuvée Oligocéne er så unikt, at det kræver sin egen vin.

 

 Alle hvidvinene gærer i egetræsfade. Herefter lagrer de 17-18 måneder på fade og ståltank, afhængigt af vinen selvfølgelig, inden de tappes på flaske, med et minimum af klaring og filtration. Vinene er altid meget intense og komplekse, uden nogensinde at miste deres friske karakter. Egetræs tonerne er aldrig dominerende, mængden af nye fade tilpasses årgangen. Træet bruges kun som en slags salt og peber. Patrick bryder sig generelt ikke om smagen af egetræ, og det er bestemt ikke moderne, fede, fadlagrede vine der produceres her. Vinene besidder masser af syre og mineralsk friskhed, og det er med til at gøre dem ekstremt terroir tro. Man er aldrig i tvivl om vinene er fra Puligny eller Volnay siden af kommunen. De har alle et super lagrings potentiale, og er rigtig madvine.

   

 Knap så kendt er det, at der også laves rødvin på adressen. Det er i dag datteren Marion der styrer den del af fremstilling, Patrick har aldrig rigtig interesseret sig for vinifikationen af rødvin, så han var glad da hun fik interessen for det første årgang hun bidrog til var 2007. I dag er hun også med ind over de hvide vine, og svigersønnen er også blevet en fast del at teamet, han har mere eller mindre overtaget hvidvins fremstillingen.

 

 Jeg er sikker ar formlen for de røde vine, er ændret en smule siden Marion tog over, men formentlig kun i måden man ekstraherer på. Marion har i hvert fald fået gjort vinene mere frugtrige og elegante. Druerne afstilkes dog stadigvæk 100%. Der startes med et par dages kold maceration, hvor efter gæringen starter. Mosten bliver også stadigvæk pumpet over, ligesom der foretages et par nedsænkninger af druekvaset, men antallet af begge dele bliver tilpasset til årgangens karakter. Herefter lagrer de 18 måneder på egetræsfade af forskellig alder, og bliver igen flasket med så lidt manipulation som muligt.          

 

 Den formentlig væsentligste årsag til at Domainet ikke er mere kendt blandt Bourgogne elskere, må være det, at han ikke ejer nogle af Meursault’s mest berømte vinmarker, og dermed ikke kan promovere sig gennem dem. Bortset fra en lille parcel i 1.Cru Charmes, små 300 flasker bliver det til, der bliver i familien, ejer man ikke andre 1.Cru vinmarker. Derfor mangler man den top 1.Cru, som alle vin interesserede vil have fat i, og som de andre top producenter i kommunen har. Dog lykkedes det i 1999, at købe en smule vinmark, der med tiden nok vil ændre på dette. Det drejer sig om et lille stykke af Corton Charlemagne.      

 

 Med hensyn til de forskellige vinmarker i Meursault, kan man groft sagt dele dem op efter dem, der ligger nord for byen på Volnay siden, og dem der ligger syd for byen. Smager man vinene samtidigt, er man ikke i tvivl om, fra hvilken side af kommunen den man smager kommer fra. På nord siden er vinene fyldigere mere umiddelbare, mens vinene på syd siden, er mere mineralske og har mere frugtsyre.

 

 Udover marker i Meursault ejer man også lidt uden for kommunen. Følgende vine produceres.

 

Hvidvine.

 

  • Bourgogne Cote d'Or, Cuvée Forgets.

 Denne Cuvée kommer fra forskellige parceller i Les Herbeux og Les Vaux ved siden af Volnay, og er dermed den af de 2 Bourgogne Blancs der er nemmest at gå til som helt ung. 2,25 hektar i alt med 25 år gamle vinplanter. Normalt bedst efter 3-4 år.  

 

  • Bourgogne Cote d'Or, Cuvée Oligocéne.

 Denne vin kommer fra Les Pallans vinmarken på Puligny siden, som er beliggende lige neden for 1.Cru Charmes. Halvdelen af marken er klassificeret som Bourgogne mens den anden halvdel er klassificeret som Meursault. Helt unikt terroir der klart overgår dens klassifikation. 0,75 hektar med 30 år gamle vinplanter. Normalt bedst efter 5-6 år.

 

  • Savigny les Beaune, Les Montchenovoy.

 Parcellen er beliggende på toppen af vinmarken, hvilket gør den yderst velegnet til hvidvin. Meget mineralsk karakter. 0,70 hektar med forholdsvis unge vinstokke. Bedst efter 5-6 år.  

 

  • Meursault, Les Tillets.

 Tillets marken ligger på Puligny siden helt oppe på toppen af skråningen, og det er man ikke i tvivl om, når man smager vinen. Vinen stammer fra hele 6 forskellige parceller på i alt 1,50 hektar. Det er den mest mineralske af alle hans Meursault vine. Fra 30 til 70 år gamle vinplanter. Normalt bedst efter 7-8 år, men smager som regel også rigtig lækkert som helt ung.    

 

  • Meursault, Les Clousots.

 Et blend af markerne Les Clous og Les Crotots, heraf navnet, begge fra Puligny/Auxey Duresses siden. Den første er en ligeledes højt beliggende nabomark til Tillets, mens Crotots er beliggende under 1.Cru Porusots. Førhen blev Les Clous lavet som selvstændig vin, men Patrick fandt i løbet af en årrække ud af, at et blend med Crotots gav et bedre resultat. I alt 0,60 hektar med ca. 35 år gamle vinplanter. Normalt bedst efter 8-10 år.

 

  • Meursault, Clos du Cromin.

 Vinmarken ligger ved starten på Volnay skråningen. Der en den mest aromatiske, fyldige og kraftigste af Village vinene. 1,00 hektar med 60 år gamle vinplanter. Normalt bedste efter 5-6 år men kan lagre meget længere.

 

  • Puligny Montrachet, Les Levrons.

 Patrick ejer heldigvis også en smule vinmark i Puligny. Ligesom med hans Meursault vine er der ”kun” tale om en Village vin. Vinmarker ligger nede ved siden af kirkegården. Lille produktion fra 0,18 hektar med ca. 30 år gamle vinplanter. Bedste efter 5-6 år.

 

  • Meursault, Cuvée Tête de Murger.

 Javillier’s top Meursault eftersom de få flasker Charmes forbliver i familien. Var derfor indtil købet af Corton Charlemagne den ubestridte topvin,. Et blend, eller et ægteskab som Patrick siger, af 2 meget forskellige Village vinmarker. Les Casse-Têtes på Puligny siden, med stort set intet jordlag på sig, og Les Murgers de Monthelie på Volnay skråningen med et 80 cm lerholdigt lag. Samlet set giver det en helt uhørt kompleksitet for en Village vin. Den plejer da heller ikke at have problemer med at klare sig mod 1.Cru vine i diverse smagninger. 0,62 hektar med 30 år gamle vinplanter. Bedst efter 8-10 år og den kan blive rigtig gammel.

 

  • Corton Charlemagne Grand Cru.

 En vin fra en af verdens mest berømte hvidvins marker. Patrick har evnerne til at denne vin med årene, kan blive en af de helt store i Bourgogne. Parcellen er desværre på kun 0,17 hektar og blev købt i 1999. Patrick siger selv at han skulle bruge lidt tid, på at lære, det for ham helt nye terroir, ordentlig at kende. 2004 udgaven er efter min mening, den første årgang hvor vinen har Grand Cru kvalitet, hvilket en smagning da vinen rundede sin 11 års fødselsdag så rigeligt bekræftede. Har behov for 8-10 år for at vise sit sande jeg.

 

Rødvine.

 

  • Savigny les Beaune, Les Grands Liards.

 Beliggende i bunden af skråningen neden for 1.Cru’erne Aux Gravains og Les Laviéres. Parcellen er på 0,54 hektar hvor den ene halvdel af vinplanterne er 45 år gamle og resten 10 år gamle. Bedst efter 4-5 år.

 

  • Savigny les Beaune 1.Cru Les Serpentieres.

 Sydvendt vinmark beliggende midt på skråningen. I alt har Javiller 0,71 hektar med ca. 30 år gamle vinplanter. Bedst efter 6-7 år.